Vanliga frågor

Vad är poledance?

Poledance är en träningsform där du jobbar med en stång som redskap. I poledance arbetar du med hela kroppen och du bygger upp mycket styrka i armar, axlar, rygg och bål. Begreppet poledance som en träningsform går tillbaka till 2006, efter att pole blev en populär fitness-form år 2000 och poledance-tävlingar började uppmärksammas och bli populära. Dans är idag en stor del av poledance och träningsformen, som har influenser från balett, akrobatik och gymnastik, har även blivit en sport som representeras i SM och VM.

Vad är aerial dance?

Aerial dance är ett samlingsnamn för de olika disciplinerna såsom aerial hoop, silk och aerial pole. Svenska Pole & Aerial Förbundets arbete omfattar alla discipliner och förbundet grundades för att förena idrottare, tränare, domare och entusiaster. Du kan läsa mer om förbundet här.

Måste du vara vältränad för att börja träna poledance eller lyra?

Nej, du behöver inte vara vältränad för att börja träna poledance eller någon annan form av aerial dance. Träningsformerna passar alla som vill lära sig, men självklart kan elever ha olika utgångslägen beroende på om de har varit mycket aktiva tidigare i sina liv. Hos oss lär du dig grunderna och utvecklas sen tryggt i den takt du väljer.

Måste du vara lättklädd för att träna poledance?

Som nybörjare kan du ha på dig vad som helst. Du klär dig i helt valfria träningskläder som du är bekväm i. På nivåer efter nybörjare blir du ganska begränsad i övningar och figurer du kan göra om du inte har grepp mot stången, vilket normala kläder inte ger. Och när du gör avancerade övningar hängandes uppochner vill du ha grepp. Om du av något skäl inte kan eller vill ha bar hud så finns det kläder gjorda av material som är anpassat för att ge grepp på metallstänger. Kläderna säljs av återförsäljare av poledance-kläder.

Måste du ha skor och dansa sexigt?

Den mer sensuella poledance-stilen (In Heels) är en sorts stil av poledance, med mer inslag av feminina rörelser och där användande av högklackade skor är vanligt. På JOM studio gillar vi alla stilar av poledance. Men vi vet att många inte är helt bekväma med den sensuella stilen, speciellt i början. Därför låter vi den växa fram i egna kurser eller i grupper där den passar och absolut inte blir påtvingad dig som inte känner att det är din stil. Gillar du inte den sensuella stilen alls? Oroa dig inte, då får du jobba med figurer, kombinationer och allt annat kul istället. Alltså ska alla känna sig bekväma med att delta i våra kurser.

I heels-kurser går det ibland att anpassa momenten till att utföras utan skor, men en stor del av dansen bygger i dessa kurser på just klackteknik. Vid utövande av avancerade trick på golvet kan också skor fylla en viss praktisk funktion där de skyddar fötterna. Men innan vi slår klackarna i både tak och golv rekommenderar vi att du först blir trygg med några grundsnurrar i en intro- eller nivå 1-kurs.

Vill du testa poledance/aerial hoop för första gången?

Om du är helt nybörjare rekommenderar vi dig att gå en nybörjarkurs, nivå 1 (eller om mixad kurs nivå 1 & 2). På så vis får du en bra introduktion till grunderna tillsammans med andra nybörjare.

Om du inte vill anmäla dig till en hel kurs direkt kan du också testa poledance genom en privatlektion eller en prova på-klass. Prova på-klasser läggs upp sporadiskt mellan kursperioderna och här får du under 60 minuter en introduktion till dansstilen. Du får också se vår studio samt chans att ställa lite frågor ifall du undrar något. Du hittar aktuella kurstider och närliggande prova på-pass i vårt bokningssytem Agendo. Hittar du ingen tid så håll utkik vid ett senare tillfälle.

Vad är fördelarna med JOM studio?

JOM studio är Jönköpings första poledance-studio och vi lägger stor vikt på hög kvalitet i hela vår verksamhet. Studion har två danssalar på totalt 120 kvadratmeter med 8 respektive 9 stänger som är 4 meter höga. Stängerna är av märket Sunpole och Lupitpole, med ytskicktet stål eller mässing. 2 stänger är placerade enligt tävlingsstandard. I en sal kan alla stänger plockas ned, så den salen används också för aerial hoop, commercial heels och andra stilar. Varje elev får en egen stång/hoop i våra kurser. Vi har sviktande golv i våra danssalar, vilket är skonsamt för knän och leder vid all typ av träning som kan komma att inkludera hopp och snabba nedgångar. Dock är golvet solid under stängerna för hög säkerhet. Vi har en mindre omklädningsdel, en rejäl stretchyta samt en studiolounge för gött häng och umgänge mellan klasserna. Studion har två toaletter och en dusch och en av toaletterna är 2,2 x 2,2 m stor. Vår studio ligger på markplan och vi har inga trappor i lokalen. Läs mer om kurserna här.

Var ligger JOM studio?

Vår studio ligger på området Viadukten, Kämpevägen 17 i Jönköping (vid den östra rondellen) cirka 20 minuters promenad från tågstationen längs Munksjön. Kommer du med bil på Kämpevägen svänger du av mitt emot Syrgasvägen. Området har gott om gratis kundparkeringar. Vår studio ligger på områdets baksida.

Åker du buss är de närmsta busshållsplatserna Fridhem och Djursjukhuset. Lite lägre bort vid västra rondellen (Jordbrorondellen) ligger busshållsplatsen Kämpevägen, som du också gå av på ca 5 min promenad till studion.

Standpromenaden längs Munksjön, ca 300 m från studion.

Jag hittar inte min bokning?

Våra bokningar görs via bokningssystemet Agendo. Du kommer åt bokningen genom att logga in med e-postadressen du använde när du bokade din aktivitet. Har du inte loggat in tidigare i Agendo, klicka på glömt lösenord och välj den e-postadress som är kopplat till ditt konto. Du får ett e-postlänk och kan sen välja nytt lösenord och logga in för att komma åt dina bokningar.

Om du har skapat ett konto via Facebook är ett tips att dubbelkolla e-postadressen som du har registrerad där. Vill du ändra till en annan e-post kan du uppdatera den på Facebook och logga in på nytt i Agendo så kommer den synkas även i våra system.

Digital nyckel

För allas trygghet är dörren till vår studio mestadels låst, speciellt tider då det inte är så mycket verksamhet i studion. För att komma in i studion när den är låst använder vi oss av en digital nyckel, Parakey. När du anmäler dig skapas nyckeln automatiskt till den epostadress du använder vid anmälan. (Se till att du inte använder flera olika e-postadresser när du bokar aktiviteter hos oss.) Nyckel kopplas heller inte till alla tjänster, då vi ibland har personal på plats och då behöver du ingen nyckel för att komma in.

Första gången du bokar en kurs med en kopplad nyckel får du en e-postinbjudan direkt från Parakey. Har du inte fått mailet? Ladda ned appen Parakey, ange din epostadress som du anmält dig med till kursen och tryck på Glömt lösenord! Din digitala nyckel gäller 15 min innan och under din bokade klass eller pass för öppen träning.