Vanliga frågor

Vad är poledance?

Poledance är en träningsform där du jobbar med en stång som redskap. I poledance arbetar du med hela kroppen och du bygger upp mycket styrka i armar, axlar, rygg och bål. Begreppet poledance som en sport går tillbaka till 2006, efter att pole blev en populär fitness-form år 2000 och poledance-tävlingar började uppmärksammas och bli populära. Dans är idag en stor del av poledance och sporten har influenser från balett, akrobatik och gymnastik.

Vad är aerial dance?

Aerial dance är ett samlingsnamn för de olika disciplinerna såsom poledance, aerial hoop, silk och aerial pole. Svenska Pole & Aerial Förbundets arbete omfattar alla discipliner och grundades för att förena idrottare, tränare, domare och entusiaster. Du kan läsa mer om förbundet här.

Måste du vara vältränad för att börja träna poledance eller lyra?

Nej, du behöver inte vara vältränad för att börja träna poledance eller någon annan form av aerial dance. Träningsformerna passar alla som vill lära sig, men självklart kan elever ha olika utgångslägen beroende på om de har varit mycket aktiva tidigare i sina liv. Hos oss lär du dig grunderna och utvecklas sen tryggt i den takt du väljer.

Måste du vara lättklädd för att träna poledance?

Som nybörjare kan du ha på dig vad som helst. Du klär dig i helt valfria träningskläder som du är bekväm i. På nivåer efter nybörjare blir du ganska begränsad i övningar och figurer du kan göra om du inte har grepp mot stången, vilket normala kläder inte ger. Och när du gör avancerade övningar hängandes uppochner vill du ha grepp. Om du av något skäl inte kan eller vill ha bar hud så finns det kläder gjorda av material som är anpassat för att ge grepp på metallstänger. Kläderna säljs av återförsäljare av poledance-kläder.

Måste du ha skor och dansa sexigt?

Den mer sensuella poledance-stilen (In Heels) är en sorts stil av poledance, med mer inslag av feminina rörelser och där användande av högklackade skor är vanligt. På JOM studio gillar vi alla stilar av poledance. Men vi vet att många inte är helt bekväma med den sensuella stilen, speciellt i början. Därför låter vi den växa fram i egna kurser eller i grupper där den passar och absolut inte blir påtvingad dig som inte känner att det är din stil. Gillar du inte den sensuella stilen alls? Oroa dig inte, då får du jobba med figurer, kombinationer och allt annat kul istället. Alltså ska alla känna sig bekväma med att delta i våra kurser.

Gällande skor så är detta alltid valfria accessoarer i de kurser där det passar. Vid utövande av avancerade trick på golvet kan skor fylla en viss praktisk funktion där de skyddar fötterna. Men innan vi slår klackarna i både tak och golv rekommenderar vi att du först blir trygg med grundteknik och dina fötters “point”.

Vill du testa poledance/aerial hoop för första gången?

Om du är helt nybörjare rekommenderar vi dig att gå en nybörjarkurs, nivå 1 (eller om mixad kurs nivå 1 & 2). På så vis får du en bra introduktion till grunderna tillsammans med andra nybörjare.

Om du inte vill anmäla dig till en hel kurs direkt kan du också testa poledance genom en privatlektion eller en prova på-klass. Prova på-klasser läggs upp sporadiskt mellan kursperioderna och här får du under 60 minuter en introduktion till dansstilen. Du får också se vår studio samt chans att ställa lite frågor ifall du undrar något. Du hittar aktuella kurstider och närliggande prova på-pass i vårt bokningssytem Agendo. Hittar du ingen tid så håll utkik vid ett senare tillfälle.

Var kan jag träna poledance i Jönköping?

JOM studio är Jönköpings första poledance-studio och drivs av Johanna N. de Agé och Maria Almroth. Studion har två danssalar på totalt 120 kvadratmeter med 8 respektive 9 stänger som är 4 meter höga. Varje elev får en egen stång i våra kurser. Vi har två toaletter och en dusch. Vi har en mindre omklädningsdel och en av toaletterna är 2,2 x 2,2 m stor. Vår studio ligger på markplan och vi har inga trappor i lokalen. Läs mer om kurserna här.

Vår studio ligger på området Viadukten, Kämpevägen 17 i Jönköping, vid den östra rondellen. Kommer du med bil på Kämpevägen svänger du av mitt emot Syrgasvägen. Området har gott om gratis kundparkeringar. Vår studio ligger lite på områdets baksida.

Åker du buss är de närmsta busshållsplatserna Fridhem och Djursjukhuset. Lite lägre bort vid västra rondellen (Jordbrorondellen) ligger busshållsplatsen Kämpevägen, som du också gå av på ca 10 min promenad till studion.

Jag hittar inte min bokning?

Våra bokningar görs via bokningssystemet Agendo. Du kommer åt bokningen genom deras app. Har du inte loggat in tidigare i Agendo, ladda ner appen, klicka på glömt lösenord och välj den e-postadress som du använde när du anmälde dig. Du får ett e-postlänk och kan sen välja nytt lösenord och logga in för att komma åt dina bokningar.

Om du har skapat ett konto via Facebook är ett tips att dubbelkolla e-postadressen som du har registrerad där. Vill du ändra till en annan e-post kan du uppdatera den på Facebook och logga in på nytt i Agendo så kommer den synkas även i våra system.

Digital nyckel

För att komma in i studion använder vi oss av en digital nyckel, Parakey. När du anmäler dig skapas nyckeln automatiskt till den epostadress du använder vid anmälan. Första gången du bokar en kurs får du en e-postinbjudan direkt från Parakey. Har du inte fått mailet? Ladda ned appen Parakey, ange din epostadress som du anmält dig med till kursen och tryck på Glömt lösenord!

För allas trygghet är dörren till vår studio mestadels låst, speciellt tider då det inte är så mycket verksamhet i studion. Din digitala nyckel gäller 15 min innan och under din bokade klass eller pass för öppen träning.